Laza, belvárosi biciklizgetésre számítottam, néhány erőltetten vicces feladvánnyal és rengeteg gyerekkel. Ehhez képest gyakorlatilag Budapest összes látványosságát érintő túrán tekertem végig, sajnos csak ötöd magammal, gyerekek nélkül. Viszont volt reggeli, rejtély és egy túrazáró fröccs.

Szöveg: Czimbalmos Mercédesz

Fotó: Szegőfi Ákos

Nyomozás

Azt gondoltam, hogy a fővárosban leélt éveim és a rengeteg külföldi ismerősöm guide-olása után nem fogok túl sok újat hallani a BudapestBike kerékpáros, nyomozós programján, sőt, valószínűleg azok között leszek, akik a legjobban ismerik a beígért látványosságokat. Azonban rá kellett jönnöm: Budapest még mindig tud újat mutatni, és ez valószínűleg hosszú ideig így is marad.

A BudapestBike a már önálló piaccá vált kerékpáros városnézést gyilkos keresős, nyomozós programmal akarja feldobni, amelyben az egyik cél, ki találja meg előbb a gyilkost. Talán ha nem öten fogtunk volna neki a túrának, hanem mondjuk nyolcvanan, akkor valamiféle verseny is kikerekedhetett volna – így csak egy bringás városnézésre futotta a kezdeti lendületből.

Persze a gyilkos kilétére így is fény derült, de a verseny heve nem hajtott senkit – ahogy a bringázás heve sem, mivel gyök kettővel vonultunk végig a városon. Mindezek ellenére, az út még így is tartogatott számos meglepetést: pl. a Károly körút és Gerlóczy utca sarka - ami mellett nap mint nap eltekerek az egyetemre menet – pontosan 730 méterre esik a Dunától.... Nem tudom, mikor, de egyszer még jól jöhet ez az infó. Vagy például azt sem tudtam, mea culpa, hogy a Horváth kertben nem Horváth Béla ismeretlen budai polgár szobrát látjuk, hanem Haydnét, a zeneszerzőét.

A birngás nyomozást egy túravezető és egy „sereghajtó” segíti, akik természetesen, ha kell, defektet foltoznak, vagy épp anyát húznak, ha arra van szükség, de legfőképpen figyelnek az eltévedt báránykákra.

És hogy kinek és mikor ajánljuk ezt a túrát? Ha van pár üres órád, esetleg magaddal tudsz rángatni pár haversrácot, vagy ha meglátogatnak a külföldi rokonok, ne habozz legyél bringás nyomozó. De ha az öcsi vagy a hugi mindenképpen bringázni akar veled, és te éppen túl lusta vagy egy hegyi túrához, mondd nekik: keressünk gyilkost Budapesten! Védhetetlenül nálad lesz a pont!

Indul a menet